İtaliyanın ən məşhur pastalarından birinin sirri
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 21:59 25.10.2024
Əsrlər boyu Emilia-Romagna sakinləri onun iki əsas şəhərindən hansının tortellini icad etdiyi ilə bağlı fikir ayrılığına düşmüşdülər, lakin həqiqət heç də belə olmaya bilər.
Mən üç Michelin ulduzu Osteria Francescana -da oturmuşam və bəxtimə inana bilmirəm. Dünyanın ən nüfuzlu aşpazlarından biri olan Massimo Botturanın idarə etdiyi İtaliyanın Modena şəhərindəki çox sevilən restoranda ilk dəfə rezervasiya etməyə cəhd etdiyimdən səkkiz il keçdi . Mən 2016-cı ildən bəri İtaliyada təxminən 50 dəfə olmuşam və hər səfərimdə restoranın veb-saytını gəzirəm, hətta tək saatlarda həyəcan siqnalı verirəm, heç bir faydası yoxdur.
Ancaq bir həftə əvvəl Toskanadakı otelimdən saat 12:30-da naharın ləğv edildiyini gördüm və yerə yıxıldım. İndi mən nəhayət buradayam, qəşəng Gucci divar kağızı və zəif işıqlandırma dünyasında, özüm üçün məşhur 15 yeməkli dequstasiya menyusunu sınamaq üzrəyəm.
Mən "Tortellini yoxsa Dumplings?" – Osteria Francescana’nın ənənəvi kapon bulyonu əvəzinə dəniz yosunu bulyonu ilə burulmuş köftələri təqdim etdiyi brododa tortellini (tortellini şorbası) üzərində Koreya fırlanması – Bottura özü içəri girəndə. Dünyanın ən yaxşı restoranlarından birində yemək istəyi ilk əvvəl mənim marağımı oyatdı. bu yerdə, amma məni bu gecə bura gətirən qaşıqdakı ləzzətli dişləmədir: tortellini.
Tortellini - mortadella, prosciutto, donuz əti və Parmigiano Reggiano pendirindən ibarət içlik ətrafında bükülmüş dairəvi formalı makaron - İtaliyanın dağlıq Emilia-Romagna bölgəsində ən yaxşı makaron çeşididir.
Tortellininin Emilia-Romagnadan gəldiyinə dair heç bir sual yoxdur, alimlər, aşpazlar və yerli sakinlər əsrlərdir ki , bölgənin iki rəqib orta əsr güc mərkəzindən hansının şərəfə iddia edə biləcəyi barədə mübahisə edirlər: Modena yoxsa Bolonya?
Mən əminəm ki, Bottura bilir; o, təkcə Modenadan deyil, həm də nənəsinin süfrəsinin altında ətli loxmalar hazırlayan uşaqlıq xatirələrindən ilhamlanaraq hazırladığı yenilikçi tortellini yeməkləri ilə məşhurdur. Məni qarşılamaq üçün dayananda mən ondan tortellininin harada icad edildiyini soruşdum: Modena yoxsa Bolonya?
"Nə də" deyir, qollarını gülümsədiyi qədər geniş açıb. "Bu, Castelfranco Emiliadır."
Onun cavabı məni lap yarımçıq saxladı. Castelfranco Emilia Modena və Bolonya arasında yerləşən kiçik bir şəhərdir. O, həqiqətən, sfoglini (makaron istehsalçıları) ilə məşhurdur , lakin tortellini ilə əlaqəsi haqqında ilk eşitdiyim bu idi. Osteria Francescana-dan cavabdan çox suallarla ayrıldım.
"Modena-Bolonyaya qarşı" tortellini müzakirəsi Palazzo Comunale di Modena- nı ziyarət edəndən bəri məni maraqlandırırdı ; Oğurlanmış Kovaya ev . İlk dəfə burada öyrəndim ki, Modena və Bolonya arasındakı çəkişmələr orta əsrlərə gedib çıxır, o zaman şəhərlər 300 ildən çox davam edən şiddətli dini rəqabətə qarışıb (Modena Müqəddəs Roma İmperiyasını dəstəkləyirdi; Bolonya Papaları dəstəkləyirdi). 1325-ci ildə müharibə atışmalarından birində Moden əsgərləri Bolonyadakı bir şəhər quyusundan vedrə oğurladılar; döyüş kuboku.
Sonrakı ləzzətli mifdir: 1622-ci ildə Moden şairi Alessandro Tassoni Olimpiya tanrılarının döyüşdə kömək etmək üçün endiyi hadisələrin parodiyası olan La Secchia Rapita (Oğurlanmış vedrə) yazdı; Apollon və Minerva Bolonya, Mars, Venera və Bax isə Modena tərəfini tutdu.
Sonra, 19-cu əsrin sonlarında italyan şairi Cüzeppe Ceri özünün “Veneranın göbəyi” adlı şeirində Tassoni və orta əsrlər dövrünə aid Modena-Bolonya-vedrə münaqişəsinə başını tərpətdi və yazırdı ki, tanrılar müdaxilə etmək üçün aşağı endikdən sonra onlar dolama yolu seçdilər. Castelfranco Emilia'ya. Taleyüklü yan səfər tortellini ilə nəticələnir.
Mifin bir neçə variantı var, lakin ən məşhur versiya belədir: Venera, Baxus və Mars Castelfranco Emiliadakı mehmanxanaya girirlər. Ertəsi gün səhər Venera çılpaq və tək yatır və onun gözəlliyinə aşiq olan meyxanaçı açar deşiyinə baxır və onun açıq qalmış göbəyini görür. Onun formasından ilhamlanaraq tortellini yaradır.
Aydın olmayan şey, Cerinin Castelfranco Emilia-da bu səhnəni qurmasına səbəb olan hər hansı bir tarixi həqiqətin olub-olmamasıdır. Əsrlər əvvəl, 1688-1690-cı illər arasında keşiş və tarixçi Ludoviko Antonio Muratori Castelfranco Emilia-da minestra di tortellini (tortellini şorbası) yediyini yazmışdı . Tortellininin əslində o şəhərə aid olduğunu sübut etmək qeyri-mümkün ola bilər (yaxud Ceri bu hesabı nə vaxtsa oxumuşdu), lakin bu gün Castelfranco Emilia-da Veneranın göbəyini görmək üçün açar dəliyindən baxan meyxanaçının heykəli var.
Mənbə BBC news
Sevinc Zeynalova