Çuğundur istehlakı ürəyinizi sağlam edirmi?
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:06 29.10.2024
Kök bitkisi olan çuğundur, sağlamlıq üçün çoxlu faydaları sayəsində son illərdə populyarlıq qazanmağa davam edir. Rəngindən də aydın görünən, tərkibindəki sıx antioksidanlar səbəbiylə gündəlik qidalanma vərdişlərinə əlavə edilməsi lazım olan əhəmiyyətli qidalardan biridir. Saysız-hesabsız faydaları olan çuğundur ürək sağlamlığı üçün də çox əhəmiyyətlidir.
Çuğundurun tərkibi
Tünd qırmızı rəngi və şirin, torpaq dadı ilə tanınan çuğundur müxtəlif zəruri vitamin və minerallarla zəngindir. Lif, folat və kalium da daxil olmaqla vacib qida maddələrinin mühüm mənbəyi olan çuğundur sağlam həyat tərzinə mütləq əlavədir. Çuğundur C vitamini, vacib bir antioksidant, folat (vitamin B9), xüsusilə hamiləlik dövründə hüceyrə böyüməsi və inkişafı üçün vacib bir qida maddəsi və qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edən, sinir və əzələlərin düzgün işləməsini təmin edən kaliumun yaxşı mənbəyidir.
Bundan əlavə, çuğundur nitratların zəngin bir mənbəyidir və bu, qan axınının yaxşılaşması və qan təzyiqinin aşağı salınması ilə əlaqələndirilir. O, həmçinin iltihabı azaltmaq və müəyyən xərçəng növlərinə qarşı qorumaq kimi müxtəlif sağlamlıq faydaları ilə əlaqəli olan müxtəlif fitokimyəvi maddələr və antioksidantları ehtiva edir.
Çuğundurun Faydaları
Çuğundurun istifadəsinin ən məşhur faydalarından biri qan təzyiqini aşağı salmasıdır. Bədəndə azot oksidinə çevrilən nitratların qan damarlarını rahatlaşdırdığı və genişləndirdiyi, qan təzyiqinin aşağı düşməsinə səbəb olduğu sübut edilmişdir. Bu, xüsusilə hipertoniya və ya ürək-damar xəstəlikləri riski olan insanlar üçün faydalı ola bilər.
Çuğundurun qan təzyiqini aşağı salan xüsusiyyətlərinə əlavə olaraq, atletik performansı yaxşılaşdırdığı da aşkar edilmişdir . Çuğundurun tərkibindəki nitratlar orqanizmdə oksigendən istifadənin səmərəliliyini artırır, dözümlülüyü və gücü artırır. Tədqiqatlar göstərdi ki, məşqdən əvvəl çuğundur şirəsi istehlakı daha uzun müddət ərzində daha yüksək performansa və güc çıxışında əhəmiyyətli artıma imkan verəcək.
Zəngin antioksidant qaynağı olmaqla yanaşı, çuğundur həmçinin iltihab əleyhinə və xərçənglə mübarizə aparan xüsusiyyətlərə malik olan betalainləri də ehtiva edir. Bu antioksidanlar bədəni sərbəst radikalların yaratdığı zərərlərdən qorumağa kömək edir. O, həmçinin idrak funksiyası üçün potensial faydaları ola bilər.
Çuğunduru istehlak etməyin başqa bir faydası ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmaq potensialıdır. Çuğundurun lipid mübadiləsinə müsbət təsir göstərdiyi, ümumi xolesterin və LDL (pis) xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək etdiyi aşkar edilmişdir. Bundan əlavə, çuğundur qan damarlarının elastikliyini artıraraq ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
Nəticə olaraq, çuğundur çoxlu sağlamlıq faydaları olan qidalı bir tərəvəzdir. Çuğundur qan təzyiqini aşağı salmaq, idman performansını artırmaq və bədəni sərbəst radikalların yaratdığı zərərlərdən qorumaq qabiliyyəti ilə sağlam həyat tərzinə mühüm töhfə verir. Eyni şəkildə, ürək sağlamlığını və idrak funksiyasını yaxşılaşdırmaq potensialı onu fiziki sağlamlıq üçün vacib bir qida halına gətirir. Həmişə olduğu kimi, pəhrizinizdə hər hansı əhəmiyyətli dəyişiklik etməzdən əvvəl bir tibb işçisi ilə məsləhətləşmək yaxşıdır.
Mənbə: bilimup
Elnurə Kərimova