Həkimdən Dubay şokoladına sərt xəbərdarlıq!

Bölmə: Sosial › ,
Tarix: 21:36 18.11.2024

Son zamanlar gündəmdə olan Dubay şokolad trendi hələ də davam edir. Hər kəsin sevimli desertinə çevrilən bu növ şokoladı almaq üçün müəssisələr qarşısında növbələr yaranır. Prof. Dr. Canan Karatay sosial mediada davam edən şokolad çılğınlığından danışıb. 

 

Dünyanın hər tərəfini əhatə edən Dubay şokolad trendi tam sürətlə davam edir. Künefe, fıstıq kremi və şokolad qabığından ibarət olan bu ləzzət çox sayda insanın dükanların qarşısında növbə çəkməsinə səbəb olur. Canan Karatay şokoladın artan istehlakı ilə bağlı müxtəlif xəbərdarlıqlar edib və onun sağlamlığa təsirlərini xatırladıb. Sosial mediada geniş yayılan hazır məhsullar və ya reseptlər hər kəsin istehlak etmək istəyini daha da artırıb. Xırtıldayan kadayıf, fıstıq və tahin pastasından ibarət olan bu ləzzəti yeməkdən zövq alsanız da, həkimlərin xəbərdarlıqları gecikmədi.

 

Prof. Dr. Canan Karatay müsahibəsində Dubay şokoladı ilə bağlı fikirlərini bölüşüb. Məşhur həkim bu məhsulun sağlamlığı təhdid etdiyini bildirərək, təəccüblü açıqlamalar verib.

 

 

Karatay "Zəhərdir. Yesinlər, bədənlərində turşu əmələ gətirsinlər, xəstələnsinlər, xərçəngə tutulsunlar. Sonra gözləsinlər ki, "anam niyə xərçəng oldu, mən də tutacağam” desinlər".

 

 

Hazır qablaşdırılan bütün məhsulların zəhər olduğunu vurğulayan Karatay, fabrikdən çıxan hər şeyin zəhər olduğunu bildirib. Karatayın sözlərinə görə, Dubay şokoladı da sağlamlığımız üçün çox zərərlidir. Tərkibindəki maddələr və yüksək miqdarda şəkər bir çox xəstəliyə səbəb ola bilər. Dubay şokoladının zərərlərini anlamaq üçün bu şirin təhlükəni ətraflı araşdıraq. Bu, qan şəkərinin qəfil artmasına səbəb ola bilər. Bu yüksək şəkər tərkibi xüsusilə uşaqlar və diabet riski olan şəxslər üçün ciddi təhlükə yarada bilər. Həddindən artıq şəkər təkcə kökəlməyə deyil, həm də qaraciyərin yağlanmasına və maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur. Canan Karatay müxtəlif müsahibələrində yağlı qaraciyərin sağlamlığa riskli təsir göstərdiyini qeyd edib.

 

Əlavələr şokoladın saxlama müddətini uzadır. Bununla belə, bu da problemlər yaradacaq. Bəzi insanlarda allergik reaksiyalara, mədə narahatlığına və baş ağrısına səbəb ola bilər. Dubay şokoladlarını diş sağlamlığı üçün riskli edən bir məsələ də var. Şəkər ağızda bakteriyaların çoxalmasına səbəb ola bilər.

 

Bundan əlavə, yüksək şəkərli şokoladlar diş minasına zərər verir.

Çürüməməsi üçün şokolad istehlak edərkən diqqətli olmalısınız. Dubay şokoladlarının sıx ləzzətləri və şəkər tərkibi beyin kimyasında xoşbəxtlik hormonu olan dopamin ifrazını artırır. Bu, istehlak etdiyiniz zaman daha çox şey istəməyinizi stimullaşdıra bilər. Nəzarətsiz istehlak zamanla asılılığa çevrilə bilər. Dubay şokoladı da daxil olmaqla şokolad növlərini istehlak edərkən diqqətli olmaq faydalıdır.

 

Mənbə: Pembe Nar 

Çinarə Tarverdiyeva