İşlənmiş qidaların istifadəsi uşaqlarda bu xəstəliklərin riskini artırır
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:56 24.09.2024
Konservantlardan istifadə edilməklə istehsal olunan emal olunmuş qidalardan uzun müddət istifadənin uşaqlarda ürək, qan təzyiqi və bağırsaq xəstəliklərinə səbəb olduğu bildirilib və bu məhsulların nahar qutularına qoyulmaması tövsiyə edilib.
Ankara Bilkent Şəhər Xəstəxanası Uşaq Qastroenterologiya, Hepatologiya və Qidalanma Mütəxəssisi Prof. Dr. Şamil Fast sağlam nahar qutusu yaratmaqla bağlı açıqlamalar verib.
Ailələrin məktəb yaşındakı uşaqlarının istifadə edəcəyi yemək qutularını seçərkən zəhərli maddələr keçirməyən məhsullar seçmələri lazım olduğunu və bəzi rəngli nahar qutularının uşaqların sağlamlığını təhdid etdiyini izah edən Fast, "Bir o qədər də təbii rəng ehtiva edən məhsullar. mümkün olduğu qədər parlaq rəngləri olmayanlar daha sağlamdır "Sağlam məktəb çantası gigiyenik olmaqla yanaşı, tərkibində zəhərli (zəhərli maddə) boyalar olmamalıdır. Parlaq rəngli məktəbli nahar çantalarında daha çox kanserogen maddələrin olduğu barədə məlumatlar var. Bu baxımdan, ailələrə sadə rənglərə və sağlam, keyfiyyətli məhsullara üstünlük vermələrini tövsiyə edirik”.
“TƏRKİBİNDƏ KONSERVATLAR OLMAYAN QİDALARA ÜSTÜNLÜK VERMƏLİDİRLƏR”
Nahar qutusunda olan qidaların xüsusilə 5-13 yaş arası uşaqlara əhəmiyyətli qida dəstəyi verdiyinə diqqət çəkən Fast, çantaya təbii, asan əldə edilə bilən və yeyilə bilən məhsulların qoyulmasının vacibliyini vurğuladı. Fast sözlərini belə davam etdirdi: "İşlənmiş qidaları çox seçməsinlər. 'Tərkib olaraq nə əlavə edək?' deyə soruşsaq, xüsusilə zülal qrupunu dəstəkləmək üçün ət üstünlük verilən məhsul deyil, qoxuya səbəb ola bilər. Amma qiymə piroqları ola bilər, xüsusən də taxıl seçərkən, əsasən qəhvəyi çörək məhsulları və onlardan hazırlanan sendviçlərə üstünlük verilməlidir.
Meyvə və tərəvəzlər uşağın asanlıqla əldə edə biləcəyi və əl ilə yeyilə bilən parçalara qoyulmalıdır. Çünki məktəbdə uşaqların qısa tənəffüs müddətləri olur və onlar məhsulları doğramaq üçün bıçaqdan istifadə etməlidirlər. Uşaqların qapağı açanda birbaşa götürüb yeyə biləcəyi məhsullar olmalıdır”.
"EVDƏ HAZIRLANAN TORT VƏ KEKSLƏR OLA BİLƏR"
Raf ömrünü uzatmaq üçün konservantlardan istifadə edərək istehsal edilən işlənmiş qidalardan qaçınılması lazım olduğuna diqqət çəkən Fast, işlənmiş qidaların uşaqların həzm sisteminə zərər verdiyini söylədi.
Uşaqların sağlamlığı üçün qablaşdırılmış məhsullar yerinə orqanik qidalara üstünlük verilməli olduğunu ifadə edən Fast, "Anaların bəzən vaxtı çatmır. Aldıqları hazır tortlar, fast food kimi hazır məhsulları qoyurlar. Onların nahar qutusunda yüksək səviyyəli konservantlar var.
Uşaqlarda yüksək işlənmiş qidalardan istifadə etdikdə ürək, qan təzyiqi və bağırsaq xəstəliklərinin yaranması mümkündür. Bu riskdən qaçmaq üçün analara bu məhsulları seçməmələrini tövsiyə edirik. “Bunlar uşaqlarımızın yaxşı böyüməsi, keyfiyyətli qidalanması və inkişafının düzgün olması üçün çox vacibdir".
Mənbə: Habertürk
Aytac Kərimova