Almanı ən sağ şəkildə necə qoruya bilərik?
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 15:47 08.10.2024
Gündəlik həyatda hər kəsin tez-tez istehlak etdiyi alma, tez xarab olmayan meyvələrdəndir. Həzm sisteminə təsirli faydaları olan alma, düzgün saxlama şərtlərinə əməl edilmədikdə çürüməyə başlaya bilər. Bəs, almanı ən sağlam şəkildə necə qoruya bilərik?
Təravətini saxlaya bilən və uzun müddət saxlanıla bilən alma, demək olar ki, hər gün istehlak edilən sağlam meyvələrdəndir. Ancaq saxlama şəraitindən asılı olaraq, çürüməyə və ya yumşalmağa başlaya bilər. Əzilmiş alma digər almaların tez xarab olmasına səbəb ola bilər. Almaların ən sağlam şəkildə saxlanmasının yolları bunlardır.
Alma otaq temperaturunda qısa müddətə saxlanıla bilsə də, uzunmüddətli saxlama üçün ən yaxşı üsul soyuqda saxlamadır. Almalar bir qutuda və ya plastik torbada soyuducuda saxlanıla bilər. İdeal olaraq 0-4°C arasında və nəmli mühitdə saxlanmalıdır. Beləliklə, yetişmə prosesi ləngiyir və onun təravəti qorunur.
Almaların çürüməyə başlayan çürük hissələrini ayırıb quruda bilərsiniz. Beləliklə, qış üçün çay hazırlaya biləcəyiniz sağlam almaları ehtiyata qoya bilərsiniz. Təbii günəş işığında və ya elektrik quruducularının köməyi ilə dilimlənib qurudula bilər. Meyvənin içindəki suyun buxarlanmasına imkan verməklə, mikrobların inkişafını dayandırır və almanı uzun müddət quru vəziyyətdə saxlaya bilərsiniz.
Almalar birbaşa soyulur, dilimlənir və dondurulur və ya əvvəlcə şəkər və ya askorbin turşusu ilə qarışdırılır və dondurulur. Dondurulmuş almaları desertlərdə, içkilərdə və bir çox bişmiş reseptlərdə istifadə edə bilərsiniz. Şəkərlənmiş alma dilimləri bir az şəkərlə qarışdırılır və müxtəlif desertlərdə istifadə üçün dondurulur.
Çürük və ya zədələnmiş almalar dərhal müəyyən edilməli və digərlərindən ayrılmalıdır. Bir almadakı çürük qazlar və patogenlər səbəbindən digər almalara yayıla bilər. Almaların nəfəs alması üçün dəlikli plastik torbalar və ya nəfəs ala bilən qablaşdırma istifadə etməlisiniz.
O, havanın sərbəst dolaşa bildiyi rəflərdə saxlanmalıdır. Rəflərin döşəmədən ən azı 15 sm hündürlüyündə olması tövsiyə olunur. Alma daşınarkən diqqətlə işlənməlidir. Çarpmalar, əyilmələr və cızıqlar almanın qoruyucu qabığını zədələyə bilər və çürüməyə səbəb olan maddələrə qapını açıq qoya bilər.
Almaların daşınması və saxlanması zamanı zərbədən qorumaq üçün yumşaq qablar və ya padding istifadə edilə bilər. Xüsusilə anbar yerləri mütəmadi olaraq təmizlənməlidir. Bu sayədə bakteriya və göbələk əmələ gəlməsinin qarşısı alınır və sağlam almaların dadını çıxara bilərsiniz.
Yuyunduqda dadı yox olur 15 sm qaydasına diqqət edin yumşalmağa başlasa soyuducuya atın.
Almaya toxunmazdan əvvəl əlləri yaxşıca yumaq mikroorqanizmlərin ötürülməsi riskini azaldır. Alma təbii olaraq etilen qazı istehsal edir ki, bu da meyvənin yetişməsini sürətləndirir. Almaların saxlandığı yerlərdə etilen uducu torbalar və ya cihazlardan istifadə etməklə etilen səviyyəsini azalda bilərsiniz.
Saxlama zamanı almalar vaxtaşırı yoxlanılmalıdır. Kiçik çürük əlamətlərinin erkən aşkarlanması digər meyvələrin zədələnməsinin qarşısını alacaqdır. Almalardan müəyyən qaydada istifadə etdiyinizə əmin olun. Beləliklə, əvvəllər aldığınız almaları yeyib təzəsini saxlaya bilərsiniz.
Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli