Xərçəng riskini azaltmaq üçün hansı məhsulları istifadə etməliyik?
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 23:12 11.10.2024
Diyetoloq Toral Şah hansı ucuz qidaların xərçəngə tutulma ehtimalını azaltmağa kömək edə biləcəyini bölüşdü. Bu barədə "İnformator.az" “Express”ə istinadən məlumat yayıb.
Bağırsaqları qorumaq və xərçəngin, xüsusən də bağırsaq xərçənginin qarşısını almaq üçün Şah, pəhrizinizə tərəvəzləri daxil etməyi tövsiyə edir. Ən asan tapılanlardan bəziləri brokoli, turp, turp, şalgam, Brüssel kələmi və gül kələmidir. Bu tərəvəzlər həzmi yaxşılaşdıran və faydalı bağırsaq bakteriyaları üçün yaxşı qidalanma təmin edən bitki lifi ilə zəngindir.
Bundan əlavə, tərəvəzlərin tərkibində vitaminlər, minerallar və karotenoidlər var ki, onlar qəbul edildikdə indol və sulforafan kimi aktiv birləşmələr əmələ gətirir. Bu maddələr antiinflamatuar xüsusiyyətləri və metastazların qarşısını almaq qabiliyyətinə görə xərçəng riskini azaltmağa kömək edir.
Əvvəllər britaniyalı dietoloq Tim Spector diabet, kolon xərçəngi və digər xəstəliklərdən qorunmaq üçün gündəlik tünd şokolad istehlak etməyi tövsiyə edirdi. O qeyd edib ki, ən azı 70% kakao olan 20 qram şokoladın tərkibində bir dilim tam taxıl çörəyi ilə eyni miqdarda lif var.