Naringinin ağ lifini soymayın!
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 09:44 14.10.2024
Naringinin sağlamlıq faydaları yalnız meyvələri ilə məhdudlaşmır, ağ lifləri, qabığı və digər hissələri də çox qiymətlidir. Bir çox insan naringi yeyərkən ağ lifləri təmizləməyə çalışsa da, mütəxəssislər bu vərdişin yanlış olduğunu vurğulayırlar.
Bir çox insanın bəyənmədiyi naringilərin tərkibində olan ağ liflər əslində sağlamlıq üçün çox faydalıdır. Bu liflər sellüloz quruluşu sayəsində həzm sisteminin aktiv fəaliyyətinə töhfə verir. Həzmi asanlaşdırır və bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir, beləliklə sağlam həzm sistemini dəstəkləyir.
Bundan əlavə, bu ağ liflər yüksək qan təzyiqini aşağı salmağa və xolesterol səviyyələrini tənzimləməyə kömək edə bilər. Qanın təmizlənməsinə və toksinlərin təmizlənməsinə töhfə verən bu liflər immunitet sisteminin güclənməsinə də dəstək olur.
Naringinin ağ hissəsində təkcə lif deyil, həm də prebiyotik pektin var. Pektin bağırsaq sağlamlığını qoruyan faydalı bakteriyaları qidalandıran bir maddədir.
Naringinin ağ lifini soyanlar peşman olacaqlar, nə xolesterin, nə də qan təzyiqi.
Antioksidantlar və kaliumla zəngin olan bu hissə meyvənin özü qədər qidalı və sağlamdır. İmmuniteti gücləndirmək və bədəni sərbəst radikallardan qorumaq kimi təsirlərə malikdir.
Dietoloqlar naringi istehlak edərkən porsiya nəzarətinin də nəzərə alınması lazım olduğunu vurğulayırlar. C vitamini suda həll olunan bir vitamin olduğundan, artıq miqdarlar bədən tərəfindən yığılmır, bu da naringidən çox istifadənin lazımsız ola biləcəyini göstərir.
Gündə 1 porsiya, yəni təxminən 2 kiçik naringi istehlakı gündəlik vitamin ehtiyacını qarşılamaq üçün kifayətdir. Həddindən artıq istehlak həssas dəridə qızartı və allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, tərkibindəki fruktoza şəkərinə görə diabet xəstələri diqqətli olmalıdırlar. Artan qan şəkəri riski olan insanlar istehlakı məhdudlaşdırmalıdırlar.
Naringinin ağ lifini soyanlar peşman olacaqlar, nə xolesterin, nə də qan təzyiqi.
Naringinin təkcə meyvəsi deyil, qabığı da çox faydalıdır. Naringi qabığı tərkibindəki antioksidantlar və C vitamini sayəsində immunitet sistemini gücləndirir və bədəni sərbəst radikallara qarşı qoruyur.
O, həmçinin həzm sistemini tənzimləyir və mədə turşusunu balanslaşdırır, həzmsizlik və şişkinlik kimi problemləri aradan qaldırır. Tərkibində təbii yağlar olan naringi qabığı öskürək və bəlğəmgətirici xüsusiyyətləri ilə soyuqdəymə əlamətlərini aradan qaldırmağa kömək edir. Peellər də dəri sağlamlığına kömək edir; dərini canlandırır və yeniləyir. Həm qurudulmuş, həm də təzə çay şəklində istehlak edilə bilər.
Naringinin ağ lifini soyanlar peşman olacaqlar, nə xolesterin, nə də qan təzyiqi.
Naringi toxumları, xüsusilə də toxumlu növlər istehlak edilməməsi lazım olan hissələr arasındadır. Tədqiqatlar göstərir ki, naringi toxumlarının əlavəni maneə törətmək riski var. Bu səbəbdən naringi yeyərkən toxumları ayırmaq lazımdır.
Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli