Çiy südü azı 20 dəqiqə qaynatmaq lazımdır

Tarix: 21:56 18.02.2025
Bəzi insanlar təbii, işlənməmiş və təzə olduğunu düşünərək çiy südü almağa, bəziləri isə marketlərdəki qablaşdırılmış süddən daha qənaətcil olduğuna görə çiy almağa üstünlük verir.
Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz heç bir istilik müalicəsi aparılmadan satılan südün istehlakı ilə bağlı bilməli olduğunuzu izah etdi.
Yoluxucu Xəstəliklər və Klinik Mikrobiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, “Çay süd zərərli mikroblar daşıya bildiyi üçün insan sağlamlığı üçün riski aradan qaldırmaq və mikrobioloji təhlükəsizliyi təmin etmək üçün mikroblar qaynama, pasterizasiya və sterilizasiya kimi proseslərlə məhv edilir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı sağlamlıq risklərinə görə insanlara çiy süd və ya çiy süd məhsulları (təzə, yumşaq pendir növləri, dondurma, qatıq) bu cür proseslərə məruz qalmadan istehlak etməməyi tövsiyə edir. Ümumiyyətlə, ev şəraitində çiy südə qaynama tətbiq edilir. “Süddəki mikrobların və toksinlərin mikroblardan xaric olması üçün qaynama müddəti orta hesabla ən azı 15-20 dəqiqə olmalıdır”,- deyir.
Çiy süddə Salmonella, E.col və adları cəmiyyətdə məlum olmayan bir çox başqa təhlükəli bakteriyalar ola bilər. H5N1 (quş qripi) virusuna yoluxmuş inəklərdən götürülmüş çiy süddə bu virusun olduğu müəyyən edilib. Çiy süd və çiy süd məhsulları (pendir, qaymaq, dondurma və s.) ciddi toksoplazma yoluxma riski daşıyır, hamilə qadınlarda yoluxduqda isə körpəyə qalıcı ziyan vurmaq riski daşıyır. Səyahət zamanı belə qidalar yoluxucu xəstəliklər üçün əhəmiyyətli risk yaradır.
Mənbə: Pembe nar
Nigar Səmədli